Cum sta treaba cu garantia atunci cand inchiriezi o masina

Claunic Apr 09, 2019

Faptul ca inchirierea unei masini presupune si achitarea unei garantii a creat, in ultima perioada, impresia ca este vorba de o suprataxare, eventual ascunsa, ca ar fi specifica doar domeniului auto, ca e chiar vorba de inselatorie si asa mai departe. Sa le luam pe rand, la analizat:

 • Achitarea unei garantii este frecvent intalnita in contractele comerciale, exista garantii de buna executie, garantii de intretinere, garantii de participari la licitatie, etc. In practica inchirierii de imobile este cunoscuta necesitatea platii anticipate a contravalorii chiriei pentru cateva luni. Asadar, achitarea unei garantii este o clauza specifica inchirierii de apartamente, case, autovehicule si chiar si contractelor de prestari de servicii si constituie o masura de siguranta a bunei desfasurari a relatiei contractuale
 • Necesitatea achitarii unei garantii la momentul preluarii autoturismului face parte din setul de informatii pe care consilierii de vanzari Claunic Rent a Car le furnizeaza clientului, inainte de incheierea contractului. Este, deci, o suma de bani pe care orice persoana care inchiriaza o masina o achita in cunostinta de cauza, fara sa fie un cost ascuns.
 • Plata unei garantii NU creste costul inchirierii: contravaloarea garantiei este o suma fixa, care nu se modifica in functie de perioada de timp pentru care va fi inchiriat autoturismul. Poate varia de la un model de autovehicul la altul, in functie de dotarile acestuia, de anul de fabricatie ori de gabarit. La Claunic Rent a Car, contravaloarea garantiei se restituie, intotdeauna, integral si pe loc la incheierea perioadei contractuale, in conditiile in care masina este predata in aceeasi stare in care a fost preluata. Nu practicam varianta de restituire a garantiei prin virament bancar, la cateva zile dupa ce este returnat autoturismul.
 • In ce situatii se retine garantia:
  • pierderea documentelor masinii, a placutelor de inmatriculare ori a cheilor.
  • cand lipsesc ori sunt deteriorate obiectele/accesoriile cu care a fost predat autoturismul (sisteme de navigatie, scaun de copil, cutii portbagaj, suporti de biciclete, huse, truse de prim ajutor, etc).
  • pentru daunele majore aparute la roti, suprafetele vitrate si tapiterie.
  • atunci cand masina este folosita in ciuda unor defectiuni tehnice aparute pe perioada inchirierii, lucru ce duce la deteriorari mai grave.
  • cand masina este utilizata neglijent (parcata in locuri necorespunzatoare ori interzise, in afara drumurilor publice, supraincarcata, etc) Valoarea retinuta din garantie este proportionala cu prejudiciul adus, adica se retine din garantie doar acea suma necesara pentru remedierea inconvenientului aparut. De exemplu, pentru pierderea placutelor de inmatriculare se va opri din valoarea garantiei doar echivalentul taxei de eliberare a unui nou set de placute.
 • La Claunic Rent a Car, garantia se poate achita cu numerar, card sau transfer bancar. Inchirierea oricarui autoturism NU este conditionata de detinerea unui card fie el de de debit sau de credit.
 • Masinile sunt predate clientilor Claunic Rent a Car in baza unui proces verbal de predare-primire in care sunt consemnate eventualele neconformitati ale autoturismului. Astfel, ne asiguram clientii ca nu le vom solicita sa achite deteriorari pe care autovehiculul le suferise deja, la momentul inchirierii.